یکی از مسائلی که درباره عید نوروز مطرح است این است که آیا این روز مقارن با عید غدیر قمری است یا خیر؟ برای حل این مسئله، مطلب کوتاه زیر را مطالعه کنید و بعد خودتان نتیجه مقاله را به صورت آنلاین با مبدل تاریخ محاسبه نمایید.

عید نوروز مقارن عید غدیر است

امام صادق علیه السلام فرمودند:
«اِنَّ یَومَ النیروز هو الیَوم الّذی أخذ فی النبیّ(ص) لأمیرالمؤمنین(ع) العهد بغدیر خم، فاقرّوا له بالوَلایة، فطوبی لِمَن ثَبَتَ علیها، و الوَیل لِمن نکثها.»1
(روز نوروز، همان روزی است که پیامبر(ص) برای خلافت علی(ع) از مردم عهد و میثاق گرفت، و مردم بر ولایت و جانشینی او اقرار کردند، خوشا به حال کسی که بر این عهد و میثاق ایستاد، و وای بر حال کسی که این عهد را شکست)

علّامه ذوفنون شعرانی، (استاد علامه حسن زاده آملی) می‌فرماید:
«این حدیث دلالت دارد که نوروز را عید گرفتن اگر نه برای احیاء سنّت مجوس باشد، جایز است. و اولی آن است که مرد مؤمن به قصد وقوع نصب امیرالمؤمنین(ع) به خلافت در این ایام، آن را عید گیرد؛ چون بر حسب بعضی روایات، آن روز نوروز بود، و من از زیج هندی(2) استخراج کردم تحویل آفتاب بر برج حمل (فروردین) در سال دهم هجری، چهارشنبه بیست و یکم ذی‎حجه، سه روز پس از غدیر خم بود (یعنی حدود 27 اسفند روز غدیر بوده است) و جشن گرفتن پس از سه روز هم مناسب است.»3

آنچه علّامه شعرانی از «زیج هندی»‌ استخراج فرموده است با محاسبات نجومی سایر منجمان و دانشمندان توافق دارد. بنابراین منصوب شدن امیرالمؤمنین(ع) به خلافت در روز یکشنبه (27 اسفند سال 10 شمسی) با توجه به کبیسه بودن آن سال، صحیح به نظر می‌رسد، به ویژه که «زیج بهادری» اوّل ماه محرم سال یازدهم قمری را روز شنبه دانسته که برابر است با 10 فروردین سال یازدهم شمسی.

برای مشخص شدن این محاسبه خودتان به مبدل تاریخ زیر بروید و آنلاین تاریخ را به تاریخ ارائه شده تغییر دهید و نتیجه را ملاحظه کنید: (البته یک روز اختلاف در مبدل امری بدیهی است که ممکن است به خاطر چند ساعت باشد.)

مبدل تاریخ آنلاین:
http://www.bahesab.ir/time/conversion/
 
پی نوشت ها:
1. محمدباقر مجلسی، بحارالانوار، ج56، ص119.
2. از کتب مهم و مستدلّ برای اطلاع از اوضاع ستارگان
3. دمع السجوم، ص202.